Rice with glued peas (Haitian rice)

Ingredients

  • 3 tbsp. (45ml) butter
  • 1 chopped yellow onion
  • 2 minced garlic cloves
  • 2 cups (500 mL) canned kidney beans with juice
  • 3 cloves
  • 1 C. 1/2 tsp (5 mL) dried thyme
  • 1.5 liters (6 cups) chicken broth
  • 2 cups (500 mL) long-grain rice
  • 1 hot pepper (optional)
  • Salt and pepper to taste

Preparation

  1. In a cauldron, heat the butter and brown the onion and garlic for 3 minutes.
  2. Add all the other ingredients.
  3. Cook, uncovered, over low heat, for about 20 minutes or until the rice is completely cooked and the liquid is completely absorbed. Add chicken broth if needed.


For adventurers:


Replace 2 cups (500 ml) of chicken broth with 2 cups (500 ml) of coconut milk.

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10 min
6
30 min
Se congèle trois mois

  • Ingredients

    • 3 c. à soupe (45 ml) de beurre
    • 1 oignon jaune haché
    • 2 gousses d'ail hachées
    • 2 tasses (500 ml) d'haricots rouges en conserve avec le jus
    • 3 clous de girofle
    • 1 c. à thé (5 ml) de thym séché
    • 1,5 litre (6 tasses) de bouillon de poulet
    • 2 tasses (500 ml) de riz à grains longs
    • 1 piment fort (facultatif)
    • Sel et poivre au goût
  • Preparation

    1. Dans un chaudron, chauffer le beurre et dorer l'oignon et l’ail pendant 3 minutes.
    2. Ajouter tous les autres ingrédients.
    3. Cuire à découvert, à feu doux, environ 20 minutes ou jusqu'à la cuisson complète du riz et l'absorption complète du liquide. Ajouter du bouillon de poulet au besoin.

Pour les aventuriers

Remplacer 2 tasses (500 ml) de bouillon de poulet par 2 tasses (500 ml) de lait de coco.