Dahl of red lentils

Ingredients

  • ½ tsp. 1/2 tsp (3 mL) cumin seeds
  • 3 tbsp. (45ml) butter
  • 1 chopped yellow onion
  • 2 minced garlic cloves
  • 1 C. (15 ml) grated fresh ginger
  • 1 liter of water
  • 1½ cups (375 mL) red lentils
  • 1 C. (15 ml) turmeric
  • 1 C. 1/2 tsp (5 mL) chili flakes (optional)
  • Salt and ground pepper to taste
  • ½ cup (125 ml) sour cream
  • ½ cup (125 mL) chopped fresh cilantro
  • 4 naan breads

Preparation

  1. In a very hot cauldron, toast the cumin seeds for 1 minute and set aside.
  2. In the same pot, heat the butter and cook the onion, garlic and ginger for 3 minutes.
  3. Add all the ingredients, including the roasted cumin seeds.
  4. Simmer uncovered for about 20 minutes or until the lentils are tender.
  5. Add liquid as needed.
  6. Garnish with sour cream and fresh coriander just before serving.
  7. Delicious with naan bread.

For adventurers:

Add ½ cup (125 mL) coarsely chopped pistachios when serving.

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15 min
4
25 min
Se congèle trois mois.

  • Ingredients

    • ½ c. à thé (3 ml) de graines de cumin
    • 3 c. à soupe (45 ml) de beurre
    • 1 oignon jaune haché
    • 2 gousses d’ail hachées
    • 1 c. à soupe (15 ml) de gingembre frais râpé
    • 1 litre d’eau
    • 1½ tasse (375 ml) de lentilles rouges
    • 1 c. à soupe (15 ml) de curcuma
    • 1 c. à thé (5 ml) de flocons de piments (facultatif)
    • Sel et poivre du moulin au goût
    • ½ tasse (125 ml) de crème sûre
    • ½ tasse (125 ml) de coriandre fraîche hachée
    • 4 pains naan
  • Preparation

    1. Dans un chaudron bien chaud, griller les graines de cumin 1 minute et réserver.
    2. Dans le même chaudron, chauffer le beurre et cuire l'oignon, l’ail et le gingembre pendant 3 minutes.
    3. Ajouter tous les ingrédients, y compris les graines de cumin grillées.
    4. Mijoter à découvert environ 20 minutes ou jusqu'à ce que les lentilles soient tendres.
    5. Ajouter du liquide au besoin.
    6. Garnir de crème sûre et de coriandre fraîche au moment de servir.
    7. Délicieux accompagné d'un pain naan.

Pour les aventuriers

Ajouter ½ tasse (125 ml) de pistaches grossièrement hachées au moment de servir.

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